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Burying Amputated Limbs with Body 
24 Sh'vat 5771 Bo 
The Question: 

If a women many years ago had a leg amputated and buried in city A, and now t11is 
women died. Is there an inyan or chiyuv to bury the entire body together, or is it OK 
to have body parts buried in two sej:Jerate locations? 

Answer: 

According to many authorities, there is no obligation to bury body parts that were 
amputated while a person is alive. It follows that there is also no obligation to have 
the body parts buried together with the body, after death. 

However, some have written that there is an "inyan" to have all parts of the body 
together after death, and there is a custom (followed by some) to bury amputated 
parts in the grave that is prepared for the person after his 120. Therefore, if it is no 
trouble, there would be an 'inyan,' but there is no obligation to go to lengths to 
relocate the limb. 

Sources: 

Yad Hamelech (Eivel 2:14) explains that body parts severed during a person's 
lifetime require burial, basing himself on a ru ling of Rambam. However, Shevus 
Yaakov (2 :101 ) and Noda Biyhuda (Tinyana, Yoreh De'ah 209) write that there is no 
obligation of burial other than ensuring that the limb shou ld not cause ritual impurity, 
and th is opin ion is widely upheld by later authorities (see Gesher Hachaim, part 1, 
15:2, sec. 2). Yet, although they agree with the ha lachah, Teshuvos Vehanhagos 
(vol. 1, no. 877) writes that the righteous ensure that the limb will be buried with 
them , and Maharil Diskin (K.A. no. 188) writes that there is a custom to bury the limb 
in the grave intended for the body (see also Gesher Hachaim). 
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